ALL-INCLUSIVE ETEN

Als je een all-inclusive vakantie boekt, dan mag je tijdens je vakantie rekenen op drie maaltijden per dag. Het ontbijt, de lunch en het diner zitten inbegrepen in je all-inclusive vakantie. Vaak worden de maaltijden in de vorm van een buffet aangeboden. Er bestaan ook all-inclusive hotels waar je in ieder geval in de avonduren a la carte kunt eten. In de grotere resorts kun je met wat geluk kiezen uit verschillende a la carte restaurants.

Buffetrestaurants

Buffetrestaurants zijn de regel in hotels die op basis van all-inclusive verzorging opereren. Naar schatting ongeveer 90 tot 95 procent van alle maaltijden in all-inclusive hotels wordt in buffetrestaurants genuttigd. Het is een efficiënte en kostenbesparende manier om gasten van eten te voorzien, zeker als er sprake is van grotere hotels met honderden kamers of soms nog meer. Buffetten met zelfbediening vormen dan de ruggengraat van de eetervaring in het hotel. Hoewel dit de garantie biedt van overvloed en gemak, varieert de kwaliteit en variatie enorm tussen verschillende hotels.

Steeds meer hotels zorgen door middel van het dagelijks wisselen van thema’s, regionale specialiteiten en live cooking stations voor meer creativiteit en een betere beleving in het buffetrestaurant.

Buffetrestaurants

Regionale specialiteiten en lokale keuken

Veel all-inclusive resorts doen hun best om de lokale keuken op authentieke wijze te integreren in hun eetaanbod. Dat zie je vooral terug binnen hotels die in toeristische hotspots met een rijke culinaire traditie gelegen zijn. Denk aan bijvoorbeeld een Griekse avond met mezze, moussaka en souvlaki in een all-inclusive hotel op Kreta of een Mexicaanse fiesta met taco’s, guacamole en verse salsa’s tijdens je vakantie in Mexico. Door lokale gerechten te proeven, krijg je een beter begrip van de cultuur en tradities van het land dat je bezoekt. Elke regio heeft zijn eigen unieke gerechten die een verhaal vertellen over de geschiedenis, geografie en mensen.

Gezond eten

Een vakantie waarin je onbeperkt kunt eten en drinken kan een aanslag op je gezondheid betekenen. Wie geen maat houdt, die kan gemakkelijk anderhalve tot twee kilo per week in gewicht aankomen. Dat geldt zeker voor mensen die daar aanleg voor hebben en tijdens hun vakantie weinig calorieën verbranden. De kern van gezond eten in een all-inclusive setting ligt in het maken van bewuste keuzes:

– Begin een maaltijd met een salade, waarbij je vooral voor verse groenten gaat en terughoudend bent met dressings of olie.

– Vermijd gefrituurde producten, vet vlees en calorierijke lekkernijen zoals pizza. Ga bij voorkeur voor gegrilde of gestoomde producten.

– Het is een inkopper, maar beperk de grootte van de porties. Hoe meer je eet, des te meer overbodige calorieën je tot je neemt. Die kunnen als lichaamsvet opgeslagen worden.

– Pas op met toetjes. Zoete desserts, maar ook kaas als nagerecht, zijn vaak ware caloriebommen.

Dieetwensen en voedselallergieën

Heb je speciale dieetwensen en zijn die essentieel voor je? Bijvoorbeeld vanwege een voedselallergie of intolerantie voor bepaalde stoffen? Kijk dan voordat je een all-inclusive vakantie boekt of het hotel in jouw dieetwensen kan voldoen. In het geval dat er sprake is van allergie die ziekmakend of potentieel dodelijk kan zijn, moet er helemaal geen risico genomen worden.

Een toenemend aantal all-inclusive hotels kan in tal van wensen voorzien. Het vermijden van lactosehoudende producten wordt gemakkelijker, glutenvrije producten worden op bredere schaal ingezet en wie vegan of vegetarisch wil eten, die heeft tegenwoordig een veel ruimere keuze in gerechten dan vroeger.

Kindermaaltijden

Reizen met kinderen vraagt om speciale aandacht als het gaat om eten. Veel all-inclusive hotels spelen hierop in door kindvriendelijke maaltijden aan te bieden. In de buffetrestaurants zie je vaak een speciaal kinderbuffet, dat niet alleen dingen bevat die door kinderen lekker gevonden wordt, maar die ook lager en daardoor beter toegankelijk is voor kinderen.

Familieresorts bieden gezinnen met jongere kinderen soms de optie om een half uur of een uur eerder te komen dineren. Voor de allerjongsten wordt het dan niet te laat om te eten en gasten zonder kinderen kunnen op een later tijdstip relaxter dineren.

A la carte eten

Veel all-inclusive resorts bieden naast het buffet ook à la carte restaurants aan, die vaak meer gespecialiseerde keukens en een hogere servicekwaliteit bieden. Het aan tafel bediend worden verlaagt het aantal loopbewegingen in het restaurant en verhoogt de culinaire beleving. De a la carte restaurants hebben vaak een bepaald thema. Zo zie je grillrestaurants, seafoodrestaurants en restaurants die een speciale regio als specialiteit hebben. Vooral de Aziatische, Italiaanse, Mexicaanse en mediterrane keukens zie je in het aanbod van all-inclusive hotels voorkomen.

Wie a la carte wil eten, die zal daarvoor vrijwel altijd een reservering moeten maken. Zelden kun je onaangekondigd in zo’n restaurant binnenlopen en een tafel krijgen. Bij sommige hotels kun je alleen op de dag zelf voor die avond reserveren, bij andere hotels kun je dagen vooraf je plekje regelen.

A la carte eten